Hvordan virker akupunktur?

Inden for Traditionel Kinesisk Medicin handler akupunktur om at skabe balance mellem Yin og Yang, som er de to modstridende, men også komplementære kræfter i universet. Alt i universet – inklusiv vores krop, eksisterer i kraft af spændingen mellem disse to poler. Når de er lige stærke, er der balance i kroppen. Med akupunktur kan vi påvirke det, kineserne kalder vores livsenergi “Qi”. Qi løber gennem organer og deres tilknyttede meridianer fordelt over hele kroppen. Blokering af Qi kan medføre smerte eller sygdom. Ved hjælp af akupunkturpunkter på meridianerne, kan man påvirke Qi, opløse blokeringer og genoprette balancen mellem Yin og Yang i kroppen.

I Vesten er der er lavet adskillige studier af, hvordan akupunktur virker på kroppen, blandt andet ved hjælp af scanninger af hjernen. De overordnede kliniske effekter af akupunktur kan sammenfattes til følgende:

  • Aktiverer forskellige nervefibre i huden, der påvirker dele af det centrale nervesystem, der virker både beroligende og regulerende
  • Øger blodgennemstrømning i de områder af kroppen hvor nålene placeres
  • Modulerer funktioner i immunforsvaret
  • Modulerer og normaliserer smerteopfattelsen i centralnervesystemet
  • Balancerer det sympatiske og parasympatiske nervesystem*

Vi ser store fordele i at kombinere den kinesiske behandling med en vestlig forståelse af akupunktur, og holder os løbende opdateret om forskningen inden for vores behandlingsfelt.

*Kilde: Medical Acupunture. A Western Scientific Approach, 2016 Elsevier Ltd.