Graviditet

Kroppens forandringer under en graviditet

En graviditet kan være en hel fantastisk periode af en kvindes liv, men for mange er graviditeten forbundet med kropslige og mentale belastninger, der kan få de 9 måneder til at føles som én lang kamp.

I løbet af de 40 uger, barnet udvikler sig i maven gennemgår den kvindelige krop en kæmpe forandring og belastning, der kan give mange forskellige graviditetsgener som:

  • Graviditetskvalme
  • Forstoppelse
  • Ødemer i hænder, fødder, ben og arme
  • Bækkenløsning
  • Lændesmerter
  • Lægkramper
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Angst, depression og nedtrykthed

Omfanget og sværhedsgraden af gener er meget forskellig fra kvinde til kvinde.

Akupunktur og graviditet

Akupunktur er en skånsom, bivirkningsfri og ofte meget effektiv behandlingsform, der kan lindre graviditetsgener. Akupunktur under graviditeten kan være med til at øge kvindens fysiske og mentale velvære og give de bedste betingelser for en bæredygtig graviditet frem til termin.

Akupunktur er en sikker behandlingsform, når den udøves af en fagligt uddannet akupunktør med kendskab til de forholdsregler, der skal tages, når man behandler en gravid. Akupunktur efterspørges i højere og højere grad af de gravide, og enkelte jordemoderklinikker tilbyder akupunkturbehandlinger som en del af deres støttetilbud.

Akupunktur og graviditetskvalme

Akupunktur er nok mest kendt for at kunne lindre graviditetskvalme, og benyttes ofte som et alternativ til kvalmestillende medicin alt afhængig af graden af kvalme og opkast. Kvalmen er ofte værst i de første 12 uger af graviditeten, hvor stigningen i HCG er størst. Ved behandling af kvalme anbefales 2 behandlinger om ugen for at få det bedste resultat. Fortvivl ikke, hvis kvalmen ikke forsvinder efter den første behandling – det kræver ofte mindst 3-4 behandlinger før der mærkes bedring.

Akupunktur og fødselsmodning

Akupunktur benyttes i større og større udstrækning som en fødselsmodnende behandling for at optimere betingelserne for en naturlig og komplikationsfri fødsel. Fødselsmodnende akupunktur er IKKE det samme som at sætte en fødsel igang.

Behandlingens formål er at forberede kvindens krop til den forestående fødsel og understøtte fysiologien i graviditetens sidste uger og kroppens modningsproces til fødsel. Det gør man ved at stimulere nogle af de punkter, der aktiverer livmoderen

Erfaringer og forskning fra New Zealand og Norge viser god effekt af fødselsmodnende akupunktur i forhold til at undgå graviditeter langt over termin og dermed medicinsk igangsættelse.