Fertilitet – når det kan være svært at blive gravid

Flere og flere par oplever problemer eller udfordringer med at blive gravid naturligt. Det kan skyldes symptomer som:

 • Nedsat sædkvalitet
 • Uregelmæssig menstruation
 • Manglende menstruation
 • Manglende eller ingen ægløsning
 • Høj alder
 • Nedsat ægreserve

Eller kroniske lidelser som:

 • Endometriose
 • Poly Cystisk Ovarie Syndrom (PCOS)

For mange par med ovenstående symptomer bliver fertilitetsbehandling i sidste ende den eneste løsning, hvis drømmen om et barn skal gå i opfyldelse.

Fertilitetsbehandling og akupunktur

Kliniske studier indikerer, at akupunktur kan gavne fertiliteten både for par, der forsøger at blive gravide naturligt og for par, der er i fertilitetsbehandling.

Følgende er et udpluk af den aktuelle tilgængelige forskning inden for akupunktur og fertilitet:

 • Flere studier viser, at akupunktur kan bidrage til at øge blodcirkulationen i livmoderen og dermed øge kvaliteten og tykkelsen af slimhinden, som er en helt afgørende faktor for at et æg kan sætte sig fast.
 • Akupunktur kan bidrage til at regulere det sympatiske nervesystem samt det endokrine system, der spiller en afgørende rolle for en regelmæssig menstruationscyklus, og kan i mange tilfælde stabilisere menstruation og ægløsning.
 • Akupunktur har vist sig at kunne lindre smerter og øge kvindens fysiske velvære under og efter ægudtagning.
 • Akupunktur kan virke lindrende på de psykiske symptomer, der kan opstå i forbindelse med et fertilitetsforløb såsom stress, angst og depression.
 • Der er enkelte studier, der indikerer at akupunktur kan medvirke til at styrke sædcellernes bevægelse og kvalitet, blandt andet ved at øge blodtilførslen i penis og testikler, og ved at øge produktionen af testosteron. Resultaterne er lovende, men der er behov for yderligere studier, der kan bekræfte de nuværende fund

Nedsat fertilitet kan ramme både kvinder og mænd, og akupunktur har også god effekt i forhold til at styrke sædcellernes kvalitet og bevægelse.

Akupunktur i forbindelse med medicinsk fertilitetsbehandling

Overvejer du at prøve akupunktur som en understøttende behandling til din fertilitetsbehandling, er der her svar på nogle ofte stillede spørgsmål, som måske kan hjælpe dig:

Hvornår skal jeg gå i gang med akupunkturbehandlingerne?


Jo hurtigere, jo bedre! MEN det er aldrig for sent at starte akupunkturbehandlinger, og der er gode muligheder for at stabilisere kroppen, selvom du allerede er kommet i gang med fertilitetsbehandlingen. Opstart op til 3 måneder inden du går i gang med fertilitetsbehandlingen kan anbefales. Behandlingen vil have fokus på at forberede kroppen og det hormonelle system til selve den medicinske behandling samt reducere nogle af de symptomer, der har en negativ indvirkning på fertiliteten.

Hvordan påvirker akupunktur min fertilitetsbehandling?


Når man er i fertilitetsbehandling, ønsker man at gøre alt, hvad man kan, for at optimere sine chancer for graviditet. Flere og flere vælger efterhånden at supplere med akupunktur, og det skyldes ikke mindst, at mere og mere forskning viser, at akupunktur kan supplere og understøtte den medicinske behandling. Blandt andet ved at styrke slimhindens kvalitet og tykkelse, støtte modningen af æg og dermed optimere betingelserne for at ægget sætter sig fast og bliver til en graviditet. Akupunktur kan også være med til at regulere de bivirkninger, som mange kvinder kan opleve i forbindelse med den medicinske behandling. Det kan være hedeture, hovedpine, søvnløshed, ømme bryster og voldsom træthed samt psykiske symptomer som stress i forbindelse med behandlingsforløbet.

Kan akupunktur gøre en forskel for mine graviditetschancer?


Der er efterhånden mere og mere forskning, der viser, at akupunktur kan øge chancerne for graviditet, og derfor anbefaler og tilbyder en række fertilitetsklinikker også akupunktur som supplerende behandling. Senest har et britisk studie fra januar 2020 vist, at andelen af kvinder, der blev gravide i forbindelse med fertilitetsbehandling, var signifikant højere for den gruppe, der havde modtaget akupunktur samtidig.

Hvordan tilpasses akupunkturbehandlingen mit forløb på fertilitetsklinikken?

Et akupunkturforløb vil blive tilpasset fertilitetsbehandlingens faser og den behandlingsprotokol, som klinikken har fastlagt for dig. Vi anbefaler derfor, at akupunkturbehandlingerne lægges i forbindelse med nedregulering, under ægstimuleringen, lige inden ægudtagning, i forbindelse med ægoplægningen.

Har du flere spørgsmål, som du ønsker svar på, er du meget velkommen til at kontakte os til en gratis og uforpligtende samtale.